lauantai 18. helmikuuta 2017

Koulutussuunnitelma 1: Novan ja kohteen kierto. Versio 2.0

KOULUTUSSUUNNITELMA (Muokattu palautteen perusteella. Alkuperäinen: http://novamarvin.blogspot.fi/2017/01/koulutussuunnitelma-1-nova-ja-kohteen.html )

Tehtävä: kartion/tötsän kiertäminen

Tehtävän kuvaus: Koira kiertää lähellä olevan kartion/tötsän kosketuskepin perässä

Mitä koiran on osattava entuudestaan:

1. Kuonokosketus kosketuskeppiin. Nova on tehnyt aikaisemmin jotain pientä kosketuskepin kanssa. Lisäksi Nova on tehnyt kohdetyöskentelyä nose workin ilmaisua varten (koskee kirsullaan kädessä olevaan hajupurkkiin).

Tarvikkeet:

1. Tötsä/kartio (mahdollisimman iso alkuopetukseen)
2. Kosketuskeppi ja naksutin (helpointa jos kosketuskepissä on valmiina naksutin)
3. Pieniä, helposti syötäviä vahvisteita
(4. Pulska puudeli)


Osaliikkeet:
1. Kosketuskeppiin koskeminen kuonolla
2. Kosketuskepin liikkeen seuraaminen ylös-alas
3. Kosketuskepin liikkeen seuraaminen askeleen verran
4. Kosketuskepin liikkeen seuraaminen viisi askelta
5. Koira menee kartion luo
6. Koira kiertää kartion osittain
7. Kartion kiertäminen kosketuskeppiä seuraten


Kriteerit:

1. Koira koskettaa kuonolla kosketuskeppiä. Koira osaa jo asian, mutta näen, keskittyykö vieraassa paikassa ja syökö. Teen kaksi viiden sarjaa. Jos onnistuu 80-prosenttisesti eli 4 ja 4, niin siirryn kakkoskohtaan. Jos ei onnistu, teen toisen kahden sarjan. Annan palkan kosketuskepin pallon viereen, niin vahvistan/sheippaan palloon koskemista.

2. Koira koskee kuonollaan kosketuskeppiin, kun keppi liikkuu ylös tai alas. Teen kaksi viiden sarjaa. Jos onnistuu 80-prosenttisesti eli 4 ja 4, niin siirryn kolmoskohtaan. Jos ei onnistu, teen toisen kahden sarjan. Annan palkan kosketuskepin pallon viereen, niin vahvistan/sheippaan palloon koskemista.

TAUKO

3. Koira seuraa kosketuskeppiä askeleen verran. Teen viisi sarjaa. Tähän treeniin menee jo enemmän aikaa ja vahvisteita tulee harvemmin. Nyt heitän palkan hiukan etuviistoon, jotta koira alkaa mieluummin suunnata eteenpäin kuin jää käsiin. Jos neljä sarjaa onnistuu, siirryn seuraavaan tasoon.

4. Koira seuraa kosketuskeppiä viiden askeleen verran. Teen viisi sarjaa. Tähän treeniin menee jo enemmän aikaa ja vahvisteita tulee harvemmin. Nyt heitän palkan hiukan etuviistoon, jotta koira alkaa mieluummin suunnata eteenpäin kuin jää käsiin. Jos neljä sarjaa onnistuu, siirryn seuraavaan tasoon.

TAUKO

5. Koira menee kartion luo. Koira menee kosketuskepin perässä kartion luo. Kaksi viiden sarjaa, seuraavalla tasolle jos 4 +4 onnistuu. Enemmän toistoja kuin pelkässä koskemisessa, koska kartio tulee uutena asiana esille. Anna vahvisteen kartion viereen, koska haluan koiran menevän kartiolle.

6. Koira kiertää kartion osittain. Viisi kertaa. Jos onnistuu 4 kertaa, seuraavalle tasolle. Heitän palkan kartion, niin että koira alkaa suunnata aina enemmän ympäri (sheippaaminen).

TAUKO

7. Koira kiertää kartion. Kaksi viiden sarjaa. Jos onnistuu 4 + 4, tehtävä on onnistunut. Koira kiertää kartion niin, että kartio on koiran oikealla puolella. Annan palkan oikealla kädellä, jotta vahvistan nimenomaan kiertämistä.




HUOM! Nova on joskus loukannut toisen takajalkansa. Tästä syystä kiertää kartion vain toiseen suuntaan.